Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Každý odpůrce nepřechylování argumentuje sklonováním. Nechcete si jíž konečně připustit, ze se jedná o dvě různé věci? Když se jméno sklonuje, at se klidne pouzije jeho prechylena podoba. To nezní tak šilene a neni to takove komoleni jako prechylovani v prvnim pade. Nejvic me rozcili prechylena podoba jmena autorky na obalu knihy, ve sportovních vysledcich a uplne nejvic v nadpisech novynovych clanku. Napsat, ze Hoeflova-Rieschova ukoncila karieru, to je zlocin.

4 4
možnosti

Ale novynove clanky, to je taky slusne:D:D

6 0
možnosti

Schon wieder...Nevím, zda to autor myslí vážně a píše, aby potěšil milovníky přechylovače nebo jestli má vážně tak úzké vidění světa, ač je bývalý novinář. Češi na jedné straně rvou všude angličtinu a chtějí být světáci, na druhou stranu se zuby nehty drží přechylování, ale s dvojím metrem. Základní pravidlo zní, že je li dotyčná Češka, běda, nesmíš přechylovat. Je li dotyčná cizinka, přechyluj v případě příjmení končícího na samohlásku si dělej, co chceš, u Asiatů raději nedělej nic. Pak vznikají hybridy Emma Smetana, Petra Svoboda, pozérky, které jsou obyčejné Češky, ale chtějí být důležité. Nehledě na patvar Kateřina Konvalinka Průšová. Další běs. Chtějí mít manželovou příjmení, tak aťmají dvě ová. Kateřina Jacques aspoň měla manžela cizince, přesto nežije v cizině, není to tak důležité ová usekávat, ale ona to tak chce, tak běda novináři, který jí dá ová. A což teprv Češka, která si v Česku vzala Čecha. Kaplický. Eliška Kaplická - té by se zbořil svět, kdyby měla ženskou formu příjmení, čím by asi byla důležitá, když by nemohla dávat najevo, že ona je vdova po Janovi, který je znám ve světě jako Jan, ale ona říká Johan a je Kaplický? Je to trapné a ubohé, pane Moravče, když se dotyčná jmenuje Meryl Streep, psát o ní jinak. Obama je Obama a Williams Williams a vše se dá chytře napsat a opsat, jenom by se musel užívat mozek. Buď ať Češi dbají na češtinu a píšou spisovně a přechylují VŠECHNY nebo ať s tou trapárnou přestanou a ová dávají jenom tam , kde to dává smysl. Češka vdaná za cizince jistě nemusí mít ová, ale ČEŠKA v Česku rozená a žijící kvůli pozérskému pocitu světovosti? Nějaká Kaplický, Smetana zní fakt trapně vedle Catherine Deneuvové či Sophia Lorenová.

9 4
možnosti

Jste chytra zenska! Davam plus

2 2
možnosti
SB

Gina Lolobgrigida se vžilo už dávno. Asi proto, že to píjmení končící na -a se Čechům i SLovákům zdá dost ženské i bez přechýlení. Jsem proti přechylování, ale když už bych ten nesmysl připustil, tak buď u všech příjmení, nebo u žádného. Není logické, abychom říkali, že trojice nejslavnějších italských hereček je Sofia Lorenová, Claudia Cardinalová a Gina Lolobrigida.

2 1
možnosti
Foto

M35a28r11t68i69n 59O59c52h

5. 4. 2014 15:44

Přechylování je prasárna. BTW, proč Karolína Peak a ne Peaková?

4 5
možnosti
Foto

1. pád: Serena Williams

2. pád: Sereny Williamsové

3. pád: Sereně Williamsové ... atd

No prosím. Pan Vlk se nažral a paní Kozová zůstala celá. :-P

1 7
možnosti
MM

1.pad Serena Williams....2.p. Sereny Williams,,,,3.p.  Serene Williams.....4.p. Serenu Williams....5. p. Sereno Williams!....6.p. Serene Williams.....7.p. Serenou Williams.

a je po ptakach!;-D

9 3
možnosti
Foto

Čeština aj slovenčina má tu nevýhodu, že je zložitá a cudzie mená sú v nej ako päsť na oko, lebo nerešpektujú našu gramatiku a ohýbanie. Taký Kováč, Kováčová je v poriadku, ale Sophie Marceauová... To už je pekný jazykolam. A to nehovorím o japonských menách. Pozrite si ten paskvil na slovenskej Wikipédii, čo tam jeden redaktor spáchal: Jóko Onová!! Že netušíte, kto to je? Yoko Ono. A dôvod? Lebo kodifikačná príručka a koniec diskusie! Tomu sa hovorí fundamentalistický prístup bez štipky logiky, citu a romýšľania nad tým, čo robí. A takých kravín je tam viac. Ale vrátim sa k prechyľovaniu. Áno, v našich jazykoch je nutné skloňovať, aby veta mala zmysel. Bol som s Williamsovou, nie s Williams. Ale prečo by nemohlo byť "Sharon Stone získala cenu" namiesto Stonová získala cenu? Ešte začnime meniť aj krstné mená a keď z nej bude Šeron Stonová, tak to len vtedy začne byť šaškáreň ;-D Nielenže sme malé národy, ale sme plné zadubencov, ktorí budú aj proti zdravému rozumu stále presadzovať svoje zaseknuté názory a robiť z tých našich prťavých republík totálnu džamahíriu;-(

2 4
možnosti
MZ

Je zajímavé, že polština (ale i jiné slovanské jazyky), která je gramaticky v podstatě stejná jako čeština a slovenština nepřechyluje ani spoustu vlastních příjmení a taky jim to nějak jde. :-)

4 0
možnosti
MK

Já bych zrušil to skloňování příjmení úplně, co vy na to, moderní světáci?

Čili jsem si právě přečetl článek od Martina Moravec, ve kterém se zastává přechylování jména Sereny Williams. Asi Martinovi Moravec ten blog okomentuju.

Zní Vám to takhle líp?

4 3
možnosti
TV

Víte co? Pokud jde o souvislou větu, kde se vyskytuje i jméno, tak ať se klidně přechyluje. Pro blaho češtiny a snadnost čtení nebo mluvení. Ale ze všeho nejvíce mě zaráží, že se musí přechylovat i jen samotné jméno. Tam to nemá vůbec smysl. Mám na mysli třeba jména sportovkyň při uvádění nebo ve výsledkových tabulkách. Člověk kouká na sportovní události. V jednu chvíli vidí třeba Maria Sharapova a v druhé chvíli pak vidí u stejné hráčky jméno Maria Šarapovová. Působí to poněkud zmatečně. Člověk neznalý by si řekl, že jde o dvě různé ženské jména.

Budiž. Ale za největší kravinu vidím pravidlo nepřechylovávat Češky provdané v zahraničí. Proč pro boha u nich musí být výjimka? Že si zvolí takové jméno, fajn, ale to neznamená, že by se nesměly přechylovávat. O to více je to kravina v tom, že řeknou, že se nechtějí přechylovat, ale co zahraniční ženy? Ty tuto možnost nemají říct, že se nechtějí také přechylovat.

3 0
možnosti
AM

jenom to prechylovani nechte, je to takova cs specialita a smrdi to jako olomoucke syrecky

1 3
možnosti

česká špecialita .... a slovenská .... a ruská .... a ..........je súčasťou jazyka, prečo by ste/sme sa mali opičiť po cudzincoch? ....

2 1
možnosti
DS

Ja osobne prechylovani opravdu nesnasim , ale tak nejak chapu ze nekdo to ma radeji. 

Proc ale nejsou v pravidlech cestiny mozne obe varianty.

Pros komentatori CT-Sport MUSI prechylovat ?!? 

At jsou obe varianty pripustne.

8 1
možnosti
JP

At je przneni vzdy nepripustne!

Prechylujte ceska prijmeni podle ceske gramatiky, prechylujte ruska prijmeni podle ruske gramatiky a anglicka prijmeni nechte neprechylena.

Przneni je hnusne. Prechylovani jiz prechylenych ruskych nebo reckych prijmeni je totalni zvracenost. Nechapu, proc to ma nekdo zapotrebi. Jsou i taci exoti, kterym puvodni koncovka -ova nestaci (i kdyz je totozna s ceskou prechylovaci koncovkou) a za kazdou cenu musi mit misto -ova dvojitou koncovku -ovova. Fuj!

Nasli se taci, kteri prechylovali krestni jmena otcu, ktera nejsou prijmenimi ani nahodou a ktera samozrejme prechylovat nelze, prelozit vsak ano, takze potom zni krasne archaicky cesky.

Napriklad: Bjork Gudmunsdotttir bud muzete nechat nebo pouzit cesky tvar Bjork dcera Gudmundova. Prechylit to nejde, neni to prijmeni.

7 3
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8873x
Novinář - aspoň tak to měl 14 let napsané ve smlouvě s redakcí MF DNES. Začínal tam nedělními službami při druhé fotbalové lize, končil sloupky ve čtvrtečním magazínu, který osm let vedl.

Seznam rubrik