Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

J77a58n 45D90l37o48u75h86ý

3. 4. 2014 8:35

.. letadlo přiletělo s Barakem Obamou a Michelle Obama? Zní to tak správně ;-€;-)

2 1
možnosti
TH

Michelle tyky v cestine neexistuje. Prov by nemohla prostat Michelle Obama. NIKDE na svete s tim nemaji problemy.

3 2
možnosti
MM

pane Moravec, ziji trvale v cizine.

Moje manzelka je cizinka, prave tak moje tchyne a ma nevlastni matka. Upozornuji, ze kdo by zkusil prechylit prijmeni me manzelky, tchyne, nevlastni matky nebo me sestrenky (provdane za cizince a zijici v cizine) pri navsteve Ceska, ten by od nich dostal po tlame. Po zasluze!!

10 7
možnosti
MV

Jasně a ony se budou muset na Policii (ne-li u soudu) vyzpovídat z napadení a také po zásluze... ;-D

2 3
možnosti

Dobry den, rikali mi Drahomira Stoleckova. 

Byla jsem pri stredni mesic na vymenem pobytu v Nemecku. Tam jsem chodila s nekolika (ca.17) turkama. Taky jsem dva tydny delala matraci jednomu ze Senegalu v Londyne.

0 1
možnosti

Ale rikejte mi ----- Expenza Table! :-)

0 0
možnosti
MS

Vážený pane autore,

zcela s Vámi souhlasím. Prostě čeština přechyluje a nevidím žádný důvod proto, aby se tento fakt měnil. Navíc existuje možnost jazykových výjimek, takže lze přijmout i nepřechýlená příjmení. Ovšem používat by se měla s rozmyslem. Takže pokud slouží u cizích jmen pouze k identifikaci dotyčné, přikláním se k přechylování. Tedy pokud jde o informaci, že paní Streepová ..... Pokud budu onu dámu chtít oslovit, pak použiji formu Streep. Trochu složitější je to u žen, žijících v ČR. Tam by se mělo vycházet z příjmení, které má v dokladech. Smetana - Smetanová.

Docela by mne zajímalo, jak by odpůrci přechylování psali třeba o tom, že Jean Brada udělal-a nový objev (a teď by následoval jeho popis) bez dalšího kontextu, pokud by neznali pohlaví dotyčné osoby. Stavba českého jazyka má svoji logiku, je to jazyk výrazově nesmírně bohatý a nechápu, proč by se měl doma podřizovat jazykům jiným. Zejména výrazově chudým jazykům. 

Syn pracuje v Irsku, kde má se svou přítelkyní dítě. Chtěl je pojmenovat Tomáš Slavíček a je z něj Thomas Slavicek. A nikdo nebuší v bubny, jak je to možné. A konec konců, stačí přejet 20 km do SRN a z mé ženy je rázem Frau Slavicek. A nikoho to nebere. Bratr žil ve Francii a jeho dcera má dvojí občanství. V dokladech francouzských je Catharine Slavicek a v českém pase Kateřina Slavíčková. A nemá z toho problém ani osypky z "nesprávného" oslovení.

Myslím, že velký problém je v tom, že postrádáme národní hrdost (krom občasných výher v hokeji) a hlavně si nevážíme mateřského jazyka. Jak je jinak možné, že se dnes a denně dočítáme, že muži i ženy šly dobít hrad na lesní mítině a podobná zvěrstva. A to pomíjím newspeak - ono se nekrade, ale odcizuje, vyvádí či tuneluje. Byty se svévolně neničí, ale vybydlují.

Zato se všichni politujeme, jak jsme trpěli pod německou knutou už od Bílé Hory, jak byl náš jazyk deptán a potlačován. A když jej nyní můžeme používat v jeho plné kráse, tak jej prostituujeme.

9 4
možnosti
Foto

to je nápěv 19. století Herr Slavicek.;-) Přechylování....a speciálně u asijských jmen je jen hloupý relikt minulosti. Dokonce i bez skloňování lze vyjádřit....s panem Volko, o panu Volko a naopak to spíše vede k absenci chyb. O panu Volkovi, s panem Volkem => je to Volek, Volka nebo Volko? Existují navíc všechny 3 tvary příjmení...dokonce je potkávám i tu na iDnes.. Ne, je to jen o zvyku. Ten blbý je vše tupě ohnout. Srozumitelnosti nic nebrání už jen užití pán, paní. Ale staromilci lpí na blbostech. Ano Slaviceka i Voleka přežijem. Ngu Tiangová je ale pak už skoro na přesdržku.;-D Hezký den

6 4
možnosti
JH

nevím proč bych jí měla říkat Streepová, když se jmenuje Streep???

7 6
možnosti
JL

Takže: Jana Hubálek je manželkou Josef Hubálek, ale Josef Hubálek má milenku Alžběta Procházka. Chápete poté, co jsem napsal, co autor chtěl sdělit?

2 3
možnosti

Dobře, pane Moravecový.

2 7
možnosti
ML

Proč se přechyluje jen u cizinek. Naší Kateřinu Jackques nikdo neosloví jako "Žakovou" Zejména přechylování čínských a japonských jmen je přímo srandovní.

16 2
možnosti
TH

Pricemz se prechyluje jmeno ne prijmeni.  jako Miroslavova Los.

1 0
možnosti
AN

A71l52e46š 47N33o34v77á98k

2. 4. 2014 17:41

Tohle jsme řešili na Wikipedii u Cate Blanchett

Poku chtějí mít Cate Blanchettová, jý už to revertovat nebudu.. ;-)

1 0
možnosti
TF

To ještě není pro staromilce konec trápení. V Austrálii už zchválili třetí pohlaví.

Takže se možná dožijeme toho, že se budeme všíchni jmenovat Streepko a podobně

1 2
možnosti
MM

v Australii se neprechyluje, tudiz muz, zena, ono -treti pohlavi (ve state NSW, protoze jinde se nevyskytuje)- vsechno ma stejne prijmeni.

 Mimochdem "ono" nema pro zmenu prijmeni zadne, jenom jedno jmeno- Norrie. Drtiva vetsina Australanu je ale toho nazoru, ze pan soudce ve state NSW se zvencnul, kdyz tuhle broskvovinu povolil. Nebo byl zrovna ozraly.

1 0
možnosti
FL

Ja jsem proti prechylovani cizinek. Ty zeny se tak nejmenuji.

11 8
možnosti
JL

Ale my skloňujeme a skloňujeme i mužská jména. Takže bychom neměli mluvit ani o Rafaelu Nadalovi, ale vždy o Rafael Nadal.

4 6
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8873x
Novinář - aspoň tak to měl 14 let napsané ve smlouvě s redakcí MF DNES. Začínal tam nedělními službami při druhé fotbalové lize, končil sloupky ve čtvrtečním magazínu, který osm let vedl.

Seznam rubrik